<

Slike Gustava Klimta privremeno izložene u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu

Devet slika Gustava i Ernsta Klimta te Franza Matscha, za riječko kazalište, od 12. travnja mogu se pogledati u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.

U izložbenom prostoru u prizemlju Galerije, u pet prostranih prostorija proteže se priča o gradnji, otvorenju i uređenju Teatra Comunale (HNK Ivana pl. Zajca), radu trojice umjetnika okupljenih u zajedničkom atelijeru, njihovim ranim kazališnim narudžbama te pojedinačno o svakome od trojice slikara i njihovom riječkom opusu.

Slike su demontirane sa svoda i proscenija kazališta u kolovozu 2018. i u restauratorskim radionicama Hrvatskog restauratorskog zavoda u Rijeci i Zagrebu nalazile su se do travnja 2021. kada su, po drugi put u povijesti, nakon 136 godina bile izložene pred publikom tako da ih se može pogledati izbliza. Prvi put je to učinjeno daleke 1885. godine u ožujku, u bečkom Muzeju za umjetnost i industriju, prije transporta u Rijeku.

Izložbu u Galeriji Klovićevi dvori, pod novim nazivom Klimt u Rijeci – ljubav, smrt, ekstaza, koju je Muzej grada Rijeke organizirao u partnerskom odnosu s Galerijom, možemo smatrati njihovim trećim predstavljanjem u povijesti. Izložbu prati katalog na 120. stranica koji se nakon prošlogodišnjeg opširnijeg, fokusira na devet riječkih kazališnih slika.