<

Održani promocija kataloga i stručni skup

U Palači šećera, 26. listopada, predstavljen je katalog izložbe Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza koja publici približava rane radove jednoga od najslavnijih umjetnika svih vremena Gustava Klimta i slike koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda i proscenija riječkoga kazališta Ivana pl. Zajca i restaurirane.

Bogato ilustrirano izdanje na 236 stranica u hrvatskoj i zasebno u engleskoj varijanti (The Unknown Klimt – Love, Death, Ecstasy) donosi tekstove 14 domaćih i međunarodnih stručnjaka različitih profila s iskustvom u istraživanju i bavljenju stvaralaštvom Gustava i Ernsta Klimta te Franza Matscha. Naglasak izdanja je na njihovoj ranoj umjetničkoj fazi s fokusom na stvaralaštvo mladoga Gustava Klimta pa stručni tekstovi dobrim dijelom govore o utjecajima na njegove slikarske početke, ali i na secesijski prevrat koji je uslijedio nedugo nakon slika za Rijeku.

Nakon predstavljanja izdanja, održan je simpozij posvećen Klimtu i njegovu vremenu. Izlagački niz otvorio je Ervin Dubrović temom Bečki i venecijanski umjetnici u riječkom kazalištu. Slijedila su izlaganja Deborah Pustišek Antić Percepcija Gustava Klimta u Rijeci do 1940-ih, Marian Bisanz-Prakken Studije za riječke slike, Irene Kraševac Riječke slike – ikonografski program te Ane Rušin Bulić i Slobodana Radića Konzervatorsko-restauratorski radovi na slikama.