Klimt i njegove žene, svete i spokojne, tjelesne i strasne, nakon stoljetnoga mira sišli su s kazališnoga svoda, sa zidova kraljevskoga dvorca, otrgnuli se iz muzejskih postava, izronili iz najdubljih muzejskih spremišta i najskrivenijih zbirki. Izložba jednog od najprivlačnijih modernih slikara, miljenika publike njegova i našega vremena, u Muzeju grada Rijeke, otkriva ga u dvojstvu u kojemu ga rijetko imamo prigodu vidjeti. Kao mladi slikar sudionik je epohe koja odlazi, a kao zreli umjetnik pokretač dramatičnog preokreta u umjetnosti, u kojemu je jedan od najvažnijih stvaraoca. Velike, reprezentativne slike na platnu mladoga Gustava Klimta, njegova brata Ernsta i kolege Franza Matscha, iz Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci i iz rumunjskoga kraljevskoga dvorca u Peleşu (Nacionalni muzej Peleş) dosad su bile malo poznate. Na rane alegorije glazbe, drame, opere, poezije i plesa, kompozicije klasične ljepote, iznenađujuće se nadopunjuju Klimtovi erotski crteži što ih je nacrtao dvadesetak godina poslije. Krhki i neveliki crteži olovkom šokirali su ljude toga vremena, a još i danas izazivaju snažan dojam te potiču strast. Ma koliko različita bila ženska priroda i njezina pojavnost, to je uvijek glavna opsesija i mladoga i zreloga Klimta, izvorni pokretač svijeta i svega stvaralaštva – najprije sklada, mira i uzvišene osjećajnosti, a potom i uzburkane strasti i čiste tjelesnosti. Ekstaza se na kraju izjednačava s erotizmom, a osjećaji se prepliću s putenošću.

Radionica Dante & Puto

Alegorijske slike Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha u riječkom kazalištu poslužile su kao inspiracija polaznicima edukativno-kreativne radionice pri izradi animiranih filmova. Nakon započete igre u ambijentu kazališta, Dante, maskota Dječjeg kutka našega Muzeja, odvodi Puta (krilatog dječarca; putta) u nastavak zanimljive avanture među riječkim ulicama, trgovima i kućama, gdje se upoznaju sa stilskom raznolikošću našega grada. U suradnji s Udrugom AnimatoRi i Centrom za tehničku kulturu prva je radionica održana još 2018. godine. Radionica je namijenjena učenicima od V. do VIII. razreda. Likovni dio održava se u Muzeju grada Rijeke, a računalni, odnosno animacijski dio realizira se u prostorijama Centra za tehničku kulturu. Prijave za sljedeću radionicu počet će se primati u ožujku 2021. na: info@muzej-rijeka.hr
Od demontaže u kazalištu do izlaganja slika braće Klimt i F. Matscha u Muzeju grada Rijeke proći će pune tri godine. Na tom su putu slike restaurirane i pripremljene za izložbu kako bi ih publika po prvi put mogla bolje vidjeti i doživjeti. Two years have passed since the paintings by the brothers Klimt and F. Matsch had been dismounted at the Croatian National Theatre to be exhibited at the City Museum of Rijeka. Since that time the paintings have been restored and prepared for the exhibition so that the audience could see and experience them better for the very first time. (ako je moguće, postaviti onaj prvi probni teaser napravljen neposredno nakon snimanja u HNK)
U pripremi
U pripremi